Startpagina‎ > ‎

In Londen leert Rick alles van 't operavak

door Kees de Boer
redactie@ijmuidercourant.nl 

Santpoort-Noord * Zijn liefde voor klassieke muziek kreeg Santpoorter Rick Zwart mee tijdens de lessen van zijn oude muziekleraar Dolf Schelvis op het Ichthus Lyceum. 
Op elfjarige leeftijd speelde hij mee in het orkest bij de musical 'Sweeney Todd'. Dat smaakte naar meer. Als puber deed Rick mee met musicalvereiging Unidos en na de middelbare school ging hij naar het Amsterdamse Conservatorium. 
Dit jaar studeert hij af aan de vermaarde Guildhall School of Music and Drama, waar ook sterren als Daniel Graig en Orlando Bloom ooit hun opleidingen tot acteur volgden. Inmiddels zit hij in het derde jaar. In het eerste jaar heeft de Santpoorter zijn 'Master of Music' gehaald, in het tweede jaar zijn 'Master of Performance'. 

Full scholarship

"Het is een fijne school". zegt Rick, die een 'full scholarship' heeft, een vorm van sponsoring die het hem mogelijk maakt om de opleiding te volgen. "De leraren zijn van een goede kwaliteit, de lessen prima en wat mooi is dat de school een groot netwerk heeft. Daardoor is het makkelijk om na de opleiding werk te vinden in de richting waarin je afstudeert." 
Waarom klassieke muziek? "Ik vind het de meest diepgaande muziek", zegt de 28-jarige Santpoorter. 
Het is het meest mooi aan instrumentatie en zit voor mij het meest interessant in elkaar. De arrangementen zijn rijker, ook qua 
klank." De concurrentie op de school is behoorlijk: er zijn wel 180 andere zangers die de opleiding volgen. Rick: ,,Op het Amsterdamse conservatorium was ik een van de weinige baritons. Op Guildhall ben ik er een van de dertig." Engeland is sowieso wat cultuur betreft een ander land: "De liefde voor cultuur is er veel meer ingebed in de samenleving. 
Musicals, opera, toneel, er is veel meer aanbod dan in Nederland." 
Achter zijn full scholarship zit een weldoener die hem sponsort. Die nodigt hij regelmatig uit wanneer hij ergens moet optreden. "Je moet lief voor je sponsor zijn", zegt Rick. "Het is voor zo iemand leuk als hij of zij je kan volgen in je ontwikkeling." 

Diploma

Omdat hij de Masters voor Music en Performance al heeft gehaald, is Rick in feite afgestudeerd. "Ik heb in principe mijn diploma 
al. Maar naar dat diploma wordt weinig gevraagd. Het komt voor elke klus, je krijgt bijna nergens een vaste baan, aan op auditeren. Daar moetje laten zien wat je kan." Het leven in de Britse hoofdstad bevalt hem goed. "Londen is een leuke stad. Ik heb er gelukkig al aardig wat vrienden. En niet allemaal uit de creatieve hoek. Soms ga ik tennissen en stap ik in een hele andere wereld. Geen muzikanten om me heen, dat is ook weleens lekker." Hoe zijn nabije toekomst eruit ziet? "Als ik terugkom ga ik in Amsterdam wonen. Dat wordt dan de uitvalsbasis. Je blijft als operazanger altijd ZZP-er, je moet je eigen werk genereren. Maar daar heb je een impresario voor. Ik ga straks eens proberen om zo'n agent binnen te halen. Op die manier moet het gaan rollen." Wie Rick binnenkort in het echt wil horen, komt vrijdag 27 maart naar de Nieuwe Kerk in Ijmuiden. Tijdens de Matthäus Passion vertolkt Rick de rol van Jezus. "Het is in het kader van het honderdjarige bestaan van de COV IJmuiden. Piet Hulsbos is de dirigent. Het belooft mooi te worden, het stuk wordt in de originele versie van Bach uitgevoerd." Het wordt een thuiswedstrijd: "Ik heb al vele malen eerder de Matthäus gedaan, maar dit is al de vierde keer zo dichtbij huis. Daarnaast treedt ik acht dagen in april op in De Lichtfabriek in Haarlem. Dat doe ik in 'Dido and Aeneas', een opera van Henry Purcell. 
Dat is ook een heel mooi stuk." 

Een bijzondere opleiding

The Guildhall School of Music & Drama in Londen waar Rick Zwart aan studeert, is een van 's werelds meest vooraanstaande opleidingen op het gebied van theater, toneel en creatieve kunsten. 
Momenteel volgen meer dan 800 leerlingen uit bijna zestig landen er een studie. De studenten, die veelal studeren met een door particulieren betiaide studiebeurs, kunnen er opleidingen volgen tot musicus, acteur, regisseur of theatertechnicus. 
De school heeft zijn sporen verdiend: ooit kregen wereldberoemde acteurs als Daniel Graig en Orlando Bloom er hun opleiding. 
Comments