Nieuws‎ > ‎

100-jarig bestaan

Geplaatst 16 apr. 2015 13:42 door Henk Kroon   [ 30 jan. 2016 01:13 bijgewerkt ]

AlbumDe COV IJmuiden voert sinds 1957 jaarlijks de Matthäus Passion uit in de Nieuwe Kerk te IJmuiden. Vanwege deze traditie heeft het koor een intense band met de muziek van Bach. Daarom stond deze jubileumreis in het teken van Bach. In Leipzig heeft Bach van 1723 tot 1750 als cantor en organist leiding gegeven aan het koor van de Thomaskirche en heeft Bach vele cantates geschreven die in de Thomaskirche werden uitgevoerd. 

Het was dan ook voor de COV IJmuiden een grote eer om op Hemelvaartsdag een aantal koralen uit de Matthäus Passion ten gehore te mogen brengen in deze kerk. De zangers stonden opgesteld in de koorruimte, waar zich het graf van Bach bevindt. Zowel voor dirigent Piet Hulsbos als de leden van de COV IJmuiden een indringende ervaring in deze kerk met zo’n geweldige akoestiek en zo’n historie.

Vervolgens werd Dresden bezocht, ook wel het “Florence aan de Elbe” genoemd met zijn talrijke monumenten en musea. Hoogepunt was het bezoek aan de Frauenkirche voor het bijwonen van een concert. Deze kerk is in de oorlog totaal verwoest en heeft na de oorlog 45 jaar in puin gelegen, maar is daarna met financiële hulp vanuit alle continenten herbouwd en in 2005 opnieuw als kerk in gebruik genomen. Het is daarmee het meest indrukwekkende monument van Dresden.

Deze reis was het 1e gedeelte van de jubileumviering, die op de oprichtingsdatum 15 oktober is voortgezet met een feestelijke ontvangst en openbare repetitie in de Nieuwe Kerk en afgerond zal worden met een concert op 13 november.

Thomaskirche Leipzig met standbeeld J.S. Bach 


Links: paleis Zwinger. Rechts: Frauenkirche in Dresden

Openbare repetitie en feestelijke bijeenkomst

Op de oprichtingsdatum 15 oktober hebben wij een feestelijke bijeenkomst gehouden, bestaande uit:
koud en warm buffet voor de leden, gevolgd door een openbare repetitie in de Hervormde Kerk aan de Kanaalstraat in IJmuiden. Dit is de kerk waar wij onze uitvoeringen van de Matthäus Passion en najaarsconcerten houden. Het aanwezige publiek heeft ook zijn aandeel geleverd in de zang. Een gedeelte van het repertoire voor ons najaarsconcert werd ten gehore gebracht, aangevuld door pianosolo door Lennie Kerkhoff en een orgelsolo’s op beide orgels, gespeeld door Piet Hulsbos en Dirk Out.
Na deze openbare repetitie volgde een geanimeerde receptie, waar loco-burgemeester en wethouder van Cultuur Robert te Beest namens B & W van Velsen heeft gesproken en zijn felicitaties onderstreepte met een geschenk.
Ook de Culturele Stichting de Velser Gemeenschap en de Kon. Christelijke Zangersbond hebben de receptie opgeluisterd met toespraken en geschenken.
Zie de foto’s van deze feestavond.


Jubileumconcert

Samen met het Haarlemmermeers Oratoriumkoor Excelsior uit Nieuw Vennep zingen wij het Stabat Mater van Rossini en de Messe Solennelle van Gounod. Zie de bijzonderheden op onze home page.
COV IJmuiden bij het standbeeld van J.S. Bach – Thomaskirche Leipzig
Comments