Uit de pers‎ > ‎

Chr. Oratorium Vereniging ‘IJmuiden’ en Harmonieorkest SOLI in gezamenlijk concert

Geplaatst 2 dec. 2014 12:34 door Henk Kroon
‘Requiem aeternam’, ‘Geef hen eeuwige rust’. Dat zong het koor en speelde het orkest in de uitvoering van het Requiem van de Hongaar Frigyes Hidas. Op verzoek van de Verenigde Staten werd hem dit gevraagd ter nagedachtenis aan de Hongaarse opstand in 1956.

Dit prachtige muziekwerk werd op 7 november uitgevoerd in de Nieuwe Kerk aan de Kanaalstraat. En ik vermeld hierbij nadrukkelijk dat het uitgevoerd werd door koor en orkest, bestaande uit vrijwillige amateurs.
De eerste tonen van het Requiem maken al duidelijk dat de componist tekst en muziek met elkaar verbonden heeft door bij de eerste regel ‘Reguiem aeternam dona eis Domine’ de lage instrumenten zoals de Tuba, de Bas en Fagot hun klaaggeluid te laten horen. De solisten waren allen van zeer goede kwaliteit en, zonder iemand te kort te doen, de bas Gert-Jan Alders heeft op mij, met zijn bijzondere stem, veel indruk gemaakt. Sopraan Asa Olsson vertolkte de aria ‘Lacrimosa dies ill’ op zeer gevoelige wijze. Adélaide Rouyer, alt, en Alberto ter Doest, tenor, zorgden voor een geweldige toevoeging aan de uitvoering van dit Requiem. De in Velsen en omstreken zeer bekende organist Dirk Out verzorgde de orgelpartijen, wat wel bijzonder is bij een orkest alleen bestaande uit blaas instrumenten.
Het Soli Harmonieorkest opende na de pauze met drie stukken uit de Peer Gynt Suite nr.1 van Edvard Grieg. Daarbij was voor mij het oorstrelende hoogtepunt ‘Morgenstemming’. De ‘Bohemian Revelry’ van Adam Corb maakte nog eens duidelijk hoe goed de instrumentenverhouding in het orkest is.
Het COV vervolgde de avond met ‘The Holy City’ van Stephen Adams en het prachtige ‘Ave Verum’ van Edward Elgar. Twee werken die bij de aanwezigen zeer bekend waren en zo hier en daar werd er voorzichtig meegezongen. Al was ik het zelf!
Er is toch altijd weer een kippenvelmoment en zo ook vanavond. Samen met de aanwezigen in een goed gevulde kerk, Soli en het COV ‘Land van Hoop en Glorie’ zingen is dan zo’n moment. Deze prachtige tekst doet je weer even stil staan bij de dag van vandaag.
Natuurlijk had deze avond niet zo’n buitengewoon mooie avond kunnen worden zonder de inspirerende en deskundige leiding van de dirigenten Piet Hulsbos (COV IJmuiden, links) en Vincent van den Bijlaard (Soli). Dank aan allen die hebben bijgedragen aan deze bijzondere en hoogstaande avond.

fotografie: Afke Spaargaren

Ton van Kaam, voorzitter Werkgroep Zang.

Bron: Culturele Stichting Velser Gemeenschap 
Comments