Uit de pers‎ > ‎

COV ‘IJMUIDEN’ zingt ‘Die Schöpfung’ van Joseph Haydn.

Geplaatst 15 nov. 2013 12:36 door Henk Kroon   [ 15 nov. 2013 12:38 bijgewerkt ]
Als er ooit een oratorium is geschreven waarin tekst en muziek zo geweldig op elkaar zijn afgestemd dan is dat volgens ondergetekende wel ‘Die Schöpfung’. 

Dit is het verhaal van de schepping en Haydn moet gedacht hebben: “Ooit is de Schepper begonnen, maar hoe en waar? Dus laat ik maar met een dreun beginnen”. Was het dan de oerknal?  Of zoals anderen het ontstaan van de Schepping beschreven zien in Bijbelboek Genesis? Haydn laat zijn compositie beginnen met de paukenist die er flink op los slaat. Daarmee beeldde hij de ‘Voorstelling van de Chaos’ uit die er waarschijnlijk was.  In het verdere verhaal van de Schepping vindt men de vele teksten uit het Bijbelboek terug. Teksten die zo mooi zijn dat ik ze meerdere malen heb gelezen.

“Ziet in het heldere water krioelen tal van vissen bedrijvig door elkaar. Vanuit de diepste bodem der zee verheft zich Leviathan uit schuimende golven omhoog”. Leviathan staat voor een grote kronkelende, monsterlijke slang.

De muziek van dit oratorium is zo mooi met prachtige koorzang, solozang en duetten waarvan het duet tussen Adam en Eva een bijzonder kippenvel gevoel was.

Sopraan Jenny Haisma en bas Robert Brouwer waren hiervoor verantwoordelijk, alsook het koor met de tussenliggende strofen.

Tenor Vincent Lesage was vooral betrokken bij de terzetten die in dit oratorium voorkomen, maar ook zong hij de aria’s. Instrumentaal werden koor en solisten begeleid door een uitstekend spelend Promenade Orkest  met  voor deze avond Manon Meijs als concertmeester. En, zoals al sinds 2004, stond het geheel weer onder de bezielende leiding van dirigent Piet Hulsbos.

Vrijdagavond 25 oktober zijn Hans Geels, vice- voorzitter van de VG, en ondergetekende met een blij en goed gevoel naar huis gegaan.

Dank voor deze mooie muzikale avond.

Ton van Kaam

Bron 'Info' van de Velser Gemeenschap
ĉ
Henk Kroon,
15 nov. 2013 12:38
Comments