Uit de pers‎ > ‎

Matthäus Passion in IJmuiden

Geplaatst 27 apr. 2014 11:16 door Henk Kroon   [ 27 apr. 2014 11:54 bijgewerkt ]
Foto van Matthäus Passion 2014Vrijdagavond 11 april voerde de Chr. Oratorium Vereniging "IJmuiden" wederom de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach uit.
Klokslag half acht klonken de klokken van de Nieuwe Kerk aan de Kanaalstraat. Doodse stilte in de kerk. Het koor, het kinderkoor, de musici, solisten en dirigent waren er klaar voor. Dan heft dirigent Piet Hulsbos zijn armen omhoog en begint het orkest met de openingsklanken van " Kommt ihr töchter, " het koor zet even later in. De Matthäus Passion is begonnen. Wat volgt is het door Johann Sebastian Bach op muziek gezette lijdensverhaal van Jezus. Het kinderkoor van het Kunstencentrum Velsen laat zich perfect horen in dit openingskoor.
De nog steeds groeiende groep toehoorders van dit werk,van één van ´s werelds grootste componisten, vindt ieder jaar weer de weg naar kerk, schouwburg en concertzaal om de Matthäus Passion mee te maken, Te beleven. Want dat is voor een groot deel de reden om hem bij te wonen. Zo ook in IJmuiden. De kerk was uitverkocht. Eigenlijk zou één ieder ooit eens de Matthäus Passion moeten horen, en dan niet via een CD of via de TV, neen gewoon bijwonen, beleven en over je heen laten komen.
`IJmuiden` staat zo langzamerhand bekent als een heel mooie en sfeervolle uitvoering en bezoekers komen dan ook uit alle richtingen naar de Nieuwe Kerk.
Het is teveel om alles wat door koor en kinderkoor wordt gezongen, gespeeld door orkest en door de solisten wordt gezongen hier te beschrijven. Het slotkoor van het eeste gedeelte "O mensch bewein dein Sünde gross" werd door koor, kinderkoor en orkest zo vol emotie gezongen en gespeeld, dat mening bezoeker een traantje wegpinkte. De aria "Ebarme dich" gezongen door de franse alt Adelaide Rouyer getuigde van een enorme kwaliteit en stem beheersing, zo ook de aria "Aus liebe" door sopraan Caroline Stam. De Christuspartij werd door bas Jelle Draijer zo vol emotie gebracht, dat men een speld kon horen vallen als het even stil was. Dirigent Piet Hulsbos wilde eens een MatthäusFoto van Matthäus Passion 2014 Passion uit het hoofd dirigeren, het is hem gelukt. Hij heeft een prachtige uitvoering neergezet.
De beide andere solisten, bas Ben Brunt en tenor Erik Janse in de rol van Evangelist en de tenor Rudmer de Vries, konden het niveau meer dan goed aan en brachten hun partijen op een prachtige manier.Het koor en kinderkoor groeien nog steeds in hun vertolkingen van de koorwerken. Het orkest was wederom als vanouds.
Het slotkoor Wir setzen uns mit tränen nieder wordt mooi gedragen gezongen en na de laatste regel `sanfte ruhe, sanfte ruh` is het gedurende een paar minuten compleet stil. Dan laat de dirigent zijn armen zakken, de Matthäus" zit erop.
Een prachtige,sfeervolle en emotionele uitvoering.
Matthäus Passion door Chr.Oratorium Vereniging ÏJmuiden" m.m.v. Kinderkoor Velsen, Orkest Philharmonia Amsterdam, Solisten Caroline Stam, sopraan, Adelaide Rouyer alt, Rudmer de Vries tenor, Ben Brunt bas, Jelle Draijer Chistuspartij, Jan Insinger viola da gamba en Cor Brandenburg kistorgel. Het geheel stond onder leiding van Piet Hulsbos.

Arie van Geel 
Foto's door Afke Spaargaren
ĉ
Henk Kroon,
27 apr. 2014 11:17
Comments